ARC Dygn 13

Gårdagen bjöd på ett mycket härligt badstopp och detta är ju andra gången vi badar på 5000 m djup så nu kändes det mer normalt. Det är ju skönt när man inte behöver fundera på vad det är för botten.

Efter en hel natt med motor för att ta oss snett söder ut så försökte vi segla i tre timmar nu på morgonen i mycket lätta vindar, men gav upp när vinden gick ned till 2,5 m/s så nu motorerar vi igen.

I morse såg vi en boll komma flytande mitt på Atlanten och vi konstaterade att det måste vara Wilson (Tom Hanks kompis från filmen Cast Away).

För alla teknikintresserade så kommer här feedback på hur släpgeneratorn fungerar.
Det visar sig att vid ca 5- 5,5 knops fart så är vi neutrala i vår strömförbrukning. Det vill säga att släpgeneratorn håller undan för all elektronik ombord. D v s hela navigationssystemet med plotter, VHF, AIS, autopilot samt kyl, frys och de eventuella mobiltelefoner som är på laddning. När det går fortare så rinner det in sköna ampere.
Vi är till och med tvungna att koppla ur den i bland för att vi har för mycket ström. På dagtid när solcellerna hjälper till kan vi köra watermakern utan att vi förbrukar ström. Vi har visserligen Schenkers lilla watermaker som gör 30 liter i timmen och som drar bara 9 amp.

Vår vattenplan för vår överfart ser ut som följande. Vi har två tankar ombord. Den ena på 275 liter och den andra på 110 liter. Systemet tar från den lilla tanken och vattnet som watermakern gör går till den. Vi använder enbart den lilla tanken och har den stora som backup ifall vi inte kan producera vatten och så länge watermakern fungerar så kan vi slösa med vatten. Vi kör watermakern 2-3 timmar per dag beroende på om någon har duschat. Vi har endast kört elverket 3 halvtimmar och det för att vi har kycklingar ombord som vill ha varmvatten när de duschar.

Så här långt är vi supernöjda med släpgeneratorn och det känns otroligt skönt med mycket ström och flera källor som det kommer ifrån.

Allt väl ombord och vi kämpar på.
Jeanette, Tova, Erik, Fredrik och Fredrik

4 thoughts on “ARC Dygn 13

  1. Hur får man annars ur balsamet om man inte har atminstone ljummet batten.????
    Maste bli lyx när ni kommer fram att ta en RIKTIgt lååång dusch med MYCKET vatten. Tidig födelsedags present till Lucia barnet

  2. Dom där kycklingarna kan väl bada i havet. Dom behöver härdas! Annars skönt i en moders hjärta att allt flyter på så bra. Fortsätt i den stil ni gör. Ses snart! kram .U

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.