”Brödrafolkens väl”

Vi tog ett snabbt beslut på att åka hem, så hastigt och lustigt har vi varit på hemmaplan i två veckor. Båten lämnades på första parkett i Tromsö och som båtvakt har vi självaste hamndirektören för Tromsöhamn som vi fått kontakt med via våra sociala medier. Om man ska till Svalbard och vill vistas utanför Area 10 är det lite papper och ansökningar som måste skickas in. Även här var vår vän behjälplig och han också ska segla till Svalbard. Vi lär se mer av honom och kommer få tid att visa vår uppskattning.

Hamnplats i Tromsö
Trevliga seglare träffas över allt, båtarna Lia och Anne-Margaretha provar whisky
Reine (Lofoten)
Fisktorkning i Reine
Inte helt riskfritt att fånga drönare
Henningsvær (Lofoten)
Henningsvær klassiska fotbollsplan
Trollfjord
Ingen dålig ankring

Några har frågat oss hur det känns att komma hem. Förutom att det var jättemysigt att krama om nära och kära så kändes det efter ett par timmar som att vi aldrig varit borta. En sak som vi däremot har reagerat på är att vi normalt är tillsammans hela tiden medans nu har vi varit separerade i flera timmar ibland. Om det är på gott eller ont låter vi vara osagt, men vi har nog släng av ”siamessjukan”.

Släktens senaste tillskott. Fredriks systerson med flickvän har stått för produktionen

Och så till sist tänkte vi bjuda på lite Norgehistoria.

Vi var i Norge på två viktiga datum, 17 maj och 7 juni, helt ärligt hade vi inte riktigt koll på varför de datumen är viktiga, och tänkte att det är vi kanske inte ensamma om.

Norges nationaldag 17 maj firas stort och firas för att det var det datumet 1814 då deras grundlag undertecknades. Mellan åren 1388 till 1814 var Norge i politisk union med Danmark, men Danmark stödde Frankrike i Napoleonkrigen och den sidan besegrades av Ryssland, Storbritannien och Sverige. Efter kriget tillföll Norge Sverige och därefter var Norge en stat i personalunion med Sverige mellan åren 1814-1905. Den svenske kungen Oscar II blev även kung i Norge med valspråket ”Brödrafolkens väl”.

Den 7 juni är dagen för Unionsupplösningen med Sverige som skedde 1905, fast det var ingen ledig dag och vi såg heller inget firande likande det vid 17 maj. Det var några dramatiska veckor 1905 då det nästan blev krig mellan Norge och Sverige, otroligt i våra ögon! Efter diverse styrkedemonstrationer på båda sidor och mycket förhandlande abdikerade Oskar II formellt som norsk kung och tackade nej till erbjudandet att en av han söner kunde bli kung i Norge. Då valdes i stället prins Carl av Danmark till kung av stortinget, han ville dock också att folket skulle välja honom genom en folkomröstning. Carl tog namnet Håkon VII och ändrade sin son Alexanders namn till Olav. Olavs son Harald V är Norges nuvarande kung.

Hemma i Sverige ändrade Oscar II sitt valspråk från ”Brödrafolkens väl” till ”Sverige väl”.

Nu står Midsommar för dörren och sedan bär det av till båten och förberedelser inför Svalbard.

Jeanette & Fredrik

One thought on “”Brödrafolkens väl”

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.