Grusvägstango

Vi mötte upp vår resesällskap Annika och Jocke i Funäsdalen där Annikas pappa bor. Där det bjöds på ett mycket trevligt grillkalas utomhus och med Corona avstånd.

Grillfest
Frukost i Funäsdalen

Dagen efter tog vi vägen över Flatruet som är Sveriges högst belägna allmänna väg. Det trodde vi inte att den högst belägna vägen (975 m ö h) går mellan Härjedalen och Jämtland. Det finns en vändplan vid Nipfjället i Dalarna som ligger på 1003 m ö h men den räknas inte riktigt eftersom den är privat. Vi trodde nog att de högst belägna vägarna låg längre norr ut.

975 m ö h

Färden gick vidare över Stekenjokk och vildmarksvägen. Det är en otroligt fin väg och med vackra vyer som är svåra att beskriva och visa, här några bilder men de ger inte riktigt naturen rättvisa.

Stekenjokkgruvan

Nära Fatmomakke, som är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet https://southlapland.com/fatmomakke, var det dags för den första tältnatten och vi hittade ett fantastiskt ställe med vindskydd och t o m en liten brusande älv. Dock var dygnstemperaturen i lägsta laget och det blev väldigt kallt på natten (2 grader) men när solen gick upp och värmde upp tälten så blev det så skönt att vi sov till halv tio.

Fatmomakke
Kyrkbyn Fatmomakke
Tältlägret

Nu måste vi erkänna att solen gick ned kvart i tolv och upp halv tre så det blev en kort natt. Vi har en liten bit kvar till midnattssol och då hoppas vi att den kommer att lysa rakt på tälten hela natten, för tälta kommer vi göra igen! Det är en stor frihetskänsla att umgås så nära naturen.

Devisen ju mindre väg desto bättre gäller för oss så vi tar oss så sakteliga norr ut. Är det dessutom grusväg så blir de som sitter bakom styret extra glada. Vi som sitter bakpå kan bara slappna av och åka med och njuta av utsikten.

Trappstegsforsen

Detta inlägg slutar vi i Ammarnäs och potatisbacken.

Potatisbacken

Jeanette &Fredrik

5 thoughts on “Grusvägstango

  1. Oj sa många roliga saker att titta pa. Har ni sett nagon ren? Barnen undrar om sett Santa Claus annu. :0)
    Kraaam och tuta och kör försiktigt!

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.