Guadeloupe del 1

Nu är vi i Deshaise på norr Guadeloupe och äntligen har vi tillräckligt bra internet för att publicera ett inlägg! Vi hade tänkt att börja med en film som vi gjorde redan när vi besökte Tobago Cays, men tyvärr är inte nätet så bra att vi lyckats ladda upp filmerna, vi har fler på gång! Så filmsugna får vänta ett tag till.

Det har hänt en del sedan senaste inlägget så vi gör två delar om vårt besök på Guadeloupe.

Vi lade den vackra ön Dominika bakom oss och seglade vidare till Guadeloupe och den första ö vi gick i land på var Marie-Galante där vi ankrade utanför Saint Louis.

Soldat från Första Världskriget – Saint Louis
Folktomt under siestan

Här träffade vi några nya ”båtkompisar” som båda var från Kanada (Haven och Harmonius Cays). Tillsammans med dem och Katahdin, som vi träffade första gången på Bequia, gjorde vi ön per bil och fots. Allan från Haven skördade ett sockerrör och det var första gången som vi smakat så färskt socker och det var mer som en sav.

Allan (Haven), Larry och Cathy (Katahdin)
Phils nacke (Harmonius), Brenda (Haven), Allan och Cathy
Sink hole!
Ruin efter ett romdestilleri
Byggnaden var en ruin, men skorstenen står pall.
Romplantagen med herrgården i bakgrunden

När Columbus kom till Marie-Galante hade han slut på helgon att döpa ön efter så det fick bli namnet på ett av hans skepp. Ganska fantastiskt att en enda man fått namnge så många platser.

På ön odlas sockerrör som det görs socker och rom av och vi köpte både socker och rom och passade förstås på att besöka ett destilleri. Förr i världen fanns det drygt 600 väderkvarnar som krossade sockerrören, kvarnarna drogs runt med hjälp av segel och idag finns det bara ett sjuttiotal kvar, men de är inte i bruk.

Destilleribesök
Högen till höger i bild är sockerrör
Jeanette, Brenda och Krista (Harmonius) som väntar på romprovning

Idag finns det ett femtiotal vindkraftverk som genererar el till ön. Eftersom det alltid blåser i Karibien är vi lite förvånade över att inte fler öar har vindkraftverk för elförsörjning. Men å andra sidan är vi inte förvånade, för det finns nog helt enkelt inte pengar till denna typ av investering på de flesta karibiska öar.

Efter tre dagar kändes vi oss klara med ön och seglade till Pointe à Pitre på Guadeloupe tillsammans med Haven och Katahdin. Här mötte vi upp med Ultimo (Carina och Conny) som vi inte sett sedan Martinique för drygt 2 månader sedan och det blev ett kärt återseende.

Här serveras Guadeloupes bästa Bokit, Grand Anse, strax norr om Deshaise
Ett destilleribesök tillsammans med Ultimo
Kapten Krok?

Guadeloupe, som är huvudön och som givit namnet åt landet, har formen av en fjäril, ena vingen är hög och har många fina vandringsleder i regnskog och den andra vingen är låglänt med fina stränder och gulliga små städer. På Guadeloupe bor det drygt 330 000 personer och landet är en del av Frankrike. Caribs gav ön namnet Karukera – Island of pretty waters.

WoW – vilken vacker kyrkogård i Morne-à-l’Eau!
Vad håller de på med till vänster i bild?
Strandfika!

Vi har varit på ett slavmuseum i Pointe à Pitre som är huvudstaden på Guadeloupe, muséet var riktigt bra och gick igenom slavhandel i världen i då tid, mycket intressant, så missa inte det om du åker hit. Gillar du att vandra kan vi rekommendera att åka till Guadeloupe och till Dominika. Fredrik har gjort en film om en av våra vandringar på Guadeloupe tillsammans med Haven och Katahdin som kommer i del 2.

Imorgon lämnar vi Deshaise och Guadeloupe och styr mot Antigua och Jolly Harbour. Där hoppas vi att internet ska vara riktigt bra så att vi kan ladda upp lite filmer.

Jeanette & Fredrik

5 thoughts on “Guadeloupe del 1

  1. Det lilla fiket/snackbaten längst till vänster på huvudgatan i Deshaies (om ni kommer från dingebryggan) på vänster sida, mittemot macken, har riktigt bra Internet!

  2. Kul att se härliga bilder och med liten historelektion. Ser fram mot nästa inlägg
    Kram Christel

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.