Guadeloupe del 2

Vi börjar del 2 med en film om vår vandring till vattenfall genom regnskog på Guadeloupe.

Efter Pointe à Pitre på Guadeloupe seglade vidare till Iles des Saintes, s/y Haven seglade för att möta upp Harmonius och Katahdin slog följe med oss. På Iles des Saintes har det aldrig odlats något så de har inte behövt att importera slavar. Tydligen har det alltid funnits en stark koppling till Bretagne och ön har aldrig tillhört annat än Frankrike, tillskillnad från många andra öar i Karibien som bytt ”ägare” flera gånger. Bourg des Saintes är den enda staden och den är riktigt liten charmig och hit kommer dagsturister med färja från Guadeloupe. På kvällen när det åkt tillbaka till Guadeloupe faller ett lugn över staden.

Bourg des Saintes – Iles des Saintes
Fiskelyckan uteblir, men hittade en fiskhandlare som tur var
Bourg des Saintes Vårdcentral

Här på Iles des Saintes mötte vi så äntligen Unicorn med Anna-Karin och Håkan ombord. Unicorn har en bra blogg som Jeanette följt under flera år och blivit inspirerad av, jättekul att träffa dem. Unicorn vandrar mycket och en dag följde vi med på en utmanande hike till Le Chameua och på toppen fick vi en vidunderligt vacker utsikt. Vi kunde valt den enkla vägen upp, dvs gått på vägen, men det hade ju inte varit lika utmanade och kul!

Vy från toppen på Le Chameua
We did it! Jeanette, Cathy, Larry, Anna-Karin och Håkan
Vy på viken och Le Chameua i bakgrunden från Fort Napoleon

Efter fem dagar lämnade vi Iles des Saintes och seglade till Pigeon Island där vi dykt i Jacques Cousteaus undervattenspark – verkligen jättebra dyk och det blir film på det och ett Jacques Cousteau special.

Sista stoppet på Guadeloupe blev Deshaise. För er som sett Mord i paradiset så spelas delar av den in i Deshaise, resten på andra platser på Guadeloupe. Vi hann inte mer än i land med jollen så stannade en brittiska oss och frågade om vi sett några plaster från tv-serien! Tyvärr inte, men kanske har vi sett en bar som var med, eller så var det bara en bra bar! Hursomhelst så är det en gullig liten by med ett kyrktorn som vi kände igen från mord i Paradiset.

Mord i Paradiset kyrkan
Fredrik i Deshaise

Bonusmaterial för historieintresserade

Det var Columbus som förste europé som upptäckte Guadeloupe 1493 och han gav ön namnet Santa María de Guadalupe de Extremadura.

Under lång tid försvarade sig Caribs mot erövringsförsöken, men tillslut grundades en fransk koloni på ön år 1635. Nu påbörjades utrotningen av Caribs och de 6000 som överlevde förflyttades till andra öar. När det var klart år 1647 införlivades Guadeloupe med Frankrike. Men det slutar inte här, som du vet har britter och fransmän om vartannat ägt öarna i Karibien och den tredje och sista gången som britterna erövrade Guadeloupe var under Napoleonkrigen 1810-1813.

Den 3 mars 1813 gavs Guadeloupe till kung Karl XIII av Sverige och hans arvtagare Karl XIV Johan, den första Bernadotte på svensk tron. De fick ön som ersättning för egendomsförluster som kunde drabba den blivande kungen Karl XIV Johan till följd av alliansen mot Napoleon. Nu varade det svenska ägandet inte så länge, redan drygt ett år senare fick Frankrike tillbaka Guadeloupe. Det svenska kungahuset kompenserades på 24 miljoner franc i den sk Guadeloupefonden. År 1815 användes dessa pengar att betala av den svenska statsskulden och istället fick kungahuset en årlig ränta på pengarna, den sk Guadaluperäntan. Räntan var fram tills dess att den avskaffades 1983 ett särskilt anslag i statsbudgeten och uppgick till 300 000 kr vid avskaffandet.

Sedan andra världskrigets slut är Guadeloupe ett franskt departement.

Jeanette & Fredrik

2 thoughts on “Guadeloupe del 2

  1. Hejsan och Glad Påsk!🐥😊 Vilket fantastiskt vattenfall. Jag visade det för min Alejandro som är sambo med vän Jessica. Han är från Venezuela😃. Det fick honom att sakna Angel Falls och sitt hemland. Han var mycket imponerad. Jag med! Han kände även till ön. Det gjorde inte jag. Vi firar en vit påsk i Örebro just nu. Det är jättemycket snö här – knepigt när vi har sommardäck. Men kul för Alexander att träffa famo, fafa och hunden Chanel. En argsint lite gul pudel😂. Ha det gott! J & A hälsar❤

  2. Wow vilka härliga bilder o filmer. Hoppas vi kan komma o hälsa på igen och uppleva en liten del av det fantastiska ni visar😁

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.