Gubben med röda mössan

Så kommer då det utlovade Cousteau special inlägget.

Vem var då Cousteau?
Vi som är något äldre vet naturligtvis hur han såg ut och med sin klassiska röda mössa.

Jacques –Yves Cousteau 1910-1997

Man kan säga att det är delvis tack vare honom vi dyker som vi gör i dag.
Från början var Cousteau marinofficer och skulle utbildas till flygare men tyvärr råkade han ut för en bilolycka så det blev inga vingar. Istället hjälpte han under andra världskriget uppfinnaren Emile Gagnan att utveckla Aqua-Lung. Aqua-Lung var det ursprungliga engelska namnet på ”Self-Contained Underwater Breathing Apparatus” – SCUBA. Idag kallar vi det dykregulator.

Efter kriget fortsatte Cousteau som marinofficer och utvecklade tekniker för att rensa franska hamnar från minor. Han gjorde även sin första film då; Épaves (Skeppsvrak) och efter den gick den franska flottan med på att offentliggöra hans hemliga dykkapsel som möjliggjort filmandet. Därefter gjorde Cousteau ett antal filmer och han har bland annat fått tre Oscars statyetter och vunnit guldpalmen i Cannes 1956. Cousteau var den enda person som vunnit Guldpalmen med en dokumentärfilm, fram till 2004 då Michael Moore vann med dokumentärfilmen Fahrenheit 9/11.

Passande nog har en film om Cousteau Sverige premiär den 21 april. Klicka på den blå texten Jacques – Havets Utforskare och se en trailer. 

Här kommer vårt lilla bidrag till filmhistorien, det blir kanske inte så många palmer och gubbar, men håll till godo.

 

För dig som är mer intresserad av Herr Cousteau så klickar du på den blå texten till en bra artikel i tidningen Världens Historia – Cousteau Djuphavets Kung

GLAD PÅSK!

Jeanette & Fredrik

5 thoughts on “Gubben med röda mössan

  1. Kul! Hoppas ni fick en bra påsk ombord med mycket ägg och kanske en påsk kärring 🤣🤣👍🏻

  2. Underbart. Tack för infon kommer absolut att se filmen. När ni blir sugna på att inte dyka utan titta på akvarier öppnas här i december Europas största. I hamnen gångavstånd från där ni låg.
    Glad Påsk o njut!

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.