Snart framme på Spice Island

Men först börjar vi med en världspremiär ”film time” på engelska.

 

Våra brittiska vänner, Mandy och Frank på Infinity B seglar svenskt, en 46 fots Najad som de hämtade i Henån, och under den senaste veckan har vi seglat och druckit afternoon tea tillsammans. De (och vi) är förvånade över hur många svenska båtar vi stöter på hela tiden. Lägger vi sedan till de norska och danska båtarna så tror de att hela Skandinavien är här och seglar. I förhållande till storleken på våra länder så har de helt klart rätt, vi är många som är ute och seglar.

Afternoon tea med Mandy & Frank

Vi har promenerat runt på de flesta öar vi besökt, vi tycker det är ett bra sätt, om än varmt och svettigt, att bekanta sig med öarna.

Kryssningsfartyg har med sina egna parasoller och solbäddar i Saline Bay/Mayreau

En färgglad bar i backen upp från Saline Bay på väg tillbaka till Salt Whistle Bay/Myreau

Salt Whistle Bay/Mayreau

På Tobago Cays upplevde vi hur det är att ligga för ankare i 10-15 m/s utan skydd från någon ö och endast ett rev som bryter Atlantens vågor. Vi sover i fören och där lät det som att vi var ute och seglar när vattnet forsade runt fören. Men det är bara att lita på ankaret och sova gott, vi har fuskat lite och använt appen ”Drag Queen” för att sova tryggt (ankarlarm som larmar om vi flyttar oss i förhållande var vi ankrade). Vårt ankarsegel har även fått visa vad det går för och vi måste faktiskt ge det högsta betyg. Nu när vi har ankrat i så här pass stark och ostörd vind har vi legat otroligt stilla vad det gäller att svinga på ankaret och ankarseglet har även stoppat det eventuella rullande som uppstår. En annan sak som också är bra med att ankra i mycket vind är att vindgeneratorn har levererat, så vi har fulla batterier hela tiden!

Atlantens vågor möter rev på Tobago Cays

Ankarsegel

Ett topp, den bestiger vi – Tobago Cays

De är lite svåra att upptäcka – leguan som mumsar på bladen i trädet

Windward Islands (Lovartöarna) – Martinique till Grenada
Tittar man på kartan ligger Karibien som i en båge från Florida i norr till Venezuela i söder, och Windward Islands ligger i den södra delen och här har vi tillbringat två månader. Att segla bland Windward Islands är en dröm, öarna ligger nära varandra och det blåser alltid från öster så det går att segla både söder och norr ut med vinden in från ”rätt håll”.

Vilken skönhet!

Martinique, St Lucia, St Vincent och Grenada är de största av Windward Islands, de har höga berg som fångar molnen och finns det regn i dem så regnar det, och på dessa öar finns det tropisk regnskog och ett frodigt landskap. Det har regnat lite mer eller mindre varje dag sedan vi kom, det gör inte så mycket eftersom det är så varmt, men på natten blir det lite jobbigt eftersom vi vill ha luckan öppen när vi sover.

De många och små öarna som ligger mellan St Vincent och Grenada är torrare än de stora öarna och har fina vita stränder och kristallklart vatten med fina rev att snorkla på.

Snorkel dags – Tobago Cays

Frank med våra jollar – Tobago Cays

Fin snorkling

Lite kort historia – Windward

Den europeiska koloniseringen av Karibien började med Columbus och under många år därefter krigade britter och fransmän om öarna, St Lucia (med invånare) bytte ”ägare” inte mindre än 14 gånger! Plantageägare skapade sig stora förmögenheter på sina sockerplantager där kidnappade slavar från Afrika tvingades att jobba. När slaveriet förbjöds föredrog de flesta fd slavar att inte jobba på plantagerna utan istället försörja sig på fiske och jordbruk.

Martinique, den nordligaste av Windward Islands, var nästan alltid i franska händer och även idag tillhör ön Frankrike och är därmed medlem i EU. St Lucia, St Vincent och Grenada är fd brittiska kolonier och nu självständiga nationer.

Den huvudsakliga sysselsättningen är turism, jordbruk och fisk, just turismen menar de har gjort mycket för öarna de senaste 30 åren. Rom produceras på nästan alla öar och Martinique har en stor Romindustri med smaksatt produkter ”Rhum Agricole”. På kryddön Grenada har de traditionellt odlat muskot och kakao. St Lucia och St Vincent har haft sin tyngdpunkt på bananer som de fått ett bra pris på genom en gynnsam garanti med Storbritannien, men denna blev upphävd eftersom det strider mot EU:s handelspolitik. 

Mangroveutflykt

Ett vrak som lämnats i mangroveträsket men som ser ganska bra ut på bild

De senaste dagarna har vi varit på ön Carriacou, vi ankrade i Tyrell Bay och gick till Hillsborough och hem tog vi lokaltrafiken, små minivans som far fram och tillbaka och tutar hela tiden. Det är bara att vinka till dem och finns det plats så stannar de och det är bara att klämma in sig, suveränt!

Imorgon lämnar vi Carriacou och seglar ner till Grenada som blir vår sydligaste punkt för denna gång, sedan vänder vi och går norr igen.

Vackert hus som vi såg på väg till Hillsborough

9 thoughts on “Snart framme på Spice Island

  1. Ska rekommendera Chris om “Drag Queen” så slipper Chris vara vaken om nätterna! Låter ju hur bra som helst! ☀️😄

  2. Det är uppenbart att ni lever att fantastisk liv. Härligt att få uppdateringen, höra att ni har det bra och att dessutom lära sig lite. Sköt om er!

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.