Vändpunkten

Grenada blir vår sydligaste ö för denna gång och nu är det dags att vända norr ut. Vi har bl a ankrat i Prickly Bay som är en populär ankringsvik och där finns ett stort seglingscomunity. De har ett radionät som sänder varje morgon på VHF kanal 66 och där avhandlas olika saker t ex hälsas nyanlända båtar välkomna och de som ger sig av har möjlighet att säga hejdå via radion. En morgon höll vi på att sätta kaffet i halsen för det var en båt som ville säga hej då, för nu var det dags att röra på sig – efter 8 år!

Frukt-, grönsak- och kryddmarknad

Även här finns det en ombudsman – Kul med svenskt låneord!

 I Prickly Bay har vi umgåtts med våra kanadensiska OCC- (Ocean Cruising Club) kompisar Helen och Niel på Milvina och vår estniske ensamseglare Arno dök upp som gubben i lådan. Honom har vi inte sett sedan Cascais i Portugal, så nu har vi en inbjudan till Estland i höst. Arno dök upp när vi satt och småpratade med Monika och Tommy på Sunbeam och dem har vi inte sett sedan Lanzarote. Så du förstår att även seglingsvärlden är liten.

Promenadvägen till St George från Port Louis

Grenada har varit både en fransk och engelsk koloni och så sent som 1974 blev de självständiga från England. På Grenada bor det 110 000 personer och ön är den största inom Windward Islands. Vi ville se så mycket som möjligt av ön så vi hyrde bil och såg oss omkring.

Fredrik hittade en kollega på ön

Under två dagar körde runt på ön i två olika bilar. Vår första hyrbil hade lite jobbigt i uppförsbackarna och när det var riktigt brant kunde vi gått fortare, så vi var tvungna att byta till en som det var lite mer sprutt i, och den var något gungig eftersom stötdämpana bak hade sett sina bästa dagar. På Grenada är det vänstertrafik och vägarna är krokiga och med många potthål, vägren består oftast av ett väldigt smalt och djupt dike eller ett stup. Grenadierna kör som biltjuvar, de tutar och kör om både i kurvor och i uppförsbackar. Detta i kombination med vänstertrafik ger en viss puls höjning för både förare och passagerare

St George sett från Fort Fredrik

Vi var naturligtvis tvungna att besöka Fort Fredrik fast det var inte speciellt mycket att se men vi fick en bra utsikt över huvudstaden St George. Vår guide Alice in Wonderland berättade bl a om orkanen Ivan som orsakade mycket stor förödelse år 2004. 80% av Grenadas infrastruktur ödelades, kryddindustrin och turistnäringen drabbades hårt och 90% av alla hus förstördes. 300 fångar flydde när fängelset från 1800-talet kollapsade, men efter 14 dagar återvända samtliga fångar frivillig.  De insåg att de hade bättre möjligheter att överleva i fängelset eftersom man där har självhushållning. Vi gjorde även en hike till Concord Falls och tog oss fram till det övre fallet och det finns dokumenterat i filmen nedan.

Alice in Wonderland tv i bild

Och till sist var vi på chokladprovning på Belmont Estate.

Chokladläraren

Chokladtorken

6 thoughts on “Vändpunkten

 1. Hej! Så roligt att se se bilder och läsa om Grenada – verkligen en favorit ö! Men jag tycker att trafiken var lugn, nästan ingen tutade, inte ens när vi cyklade åt fel håll i rondellerna.

  • WoW, cykla hade vi nog inte ens vågat! Endast i St George tyckte vi det var hyggligt lugn trafik, och där såg vi gäster från kryssningsfartyg som cyklade. Grenada var mycket vacker och eftersom vi hyrde bil fick vi se mycket av omgivningarna, jättekul.

 2. Vi hade en präst från Grenada har på besok i söndags. Han berattade om orkanen och att man for $25 kan feed 100 people. Amazing! Ser gott ut med choklad. Är det Cloetta, Marabou eller Cadbury’s? 😆 Vart ska ni här näst? Kul att följa och kolla filmer. Sköt om er! Kram

  • Jag undrar var de handlar för på marknaden och i affärer var det ganska dyrt även på Grenada, typ 50 kr för 4 tomater, 75 kr för en ananas 🙂 Chokladen var jättegod och försvann snabbt, men just nu längtar jag efter Daim 🙂 Vi är nu i Marigot Bay och lyxar oss i några dagar innan vi drar vidare uppåt. Kram på dig kusin

 3. Hej Naturister😁
  Så fina bilder o härlig film. Häftigt att det var så strömt . Fortsätt dokumentera ert härliga äventyr/ kram Christel

 4. Härliga bilder – och filmer! Vad skönt avslappnad du ser ut Jeanette. Så roligt att följa era äventyr.
  7 mars reser vi t Melbourne,Adelaide,Barossa Valley,Sydney, med en avslutande segling runt Whitsunday Islands. Vår sy Salsa (sy-salsa.se) har nu kommit halvvägs runt jorden och ligger några månader på Hamilton Island för service och segeläventyr. Ha en fin fortsättning på veckan. //Karin

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.