Vad passar sig bättre än att släppa ett blogginlägg så här strax efter mors dag, för vi ser ju våra blogginlägg som den nya tidens vykort, så då blir detta också som ett morsdagskort.
Visserligen har våra mödrar fått personligt besök av sina avkommor, men vi tror att de uppskattar det i alla fall. Nu ska vi bara komma ihåg att släppa ett inlägg strax efter den 14 november för rättvisans skull.
Vad har då hänt sedan sist? Vi kan nog säg att vi har landat och kommit iordning hemma, fast det finns lite till att göra förstås. Tillsammans med sin pappa åkte Fredrik tillbaka till Fjätervålen i början på maj och hämtat hem det som inte fick plats när vi åkte hem. Jeanette har varit hos sin kompis Rita och tjuv firat sin jämna födelsedag. Tycker nog att det syns på bilden att deras band sträcker sig 54 år bakåt i tiden, det kunde lika gärna vara sandlådekanten de sitter på!
De enda riktigt ”spännande” är väl att vi varit ut på en liten motorcykel sväng som vi skev sist att vi skulle göra. Vi var tre ekipage som drog iväg på Kristi himmelsfärdsdag och tog oss ner längs ostkusten med olika stopp och väl nere i Kalmar gjorde vi Öland ordentligt. Sedan åkte vi tvärs över Sverige till Falkenberg vidare till västkusten, nästen hela vägen upp, innan vi åkte hemåt via Dalsland och Värmland. Hela åtta dagar var vi ute och tältade inte en enda gång, men tält och sovsäckar var med på motorcykeln för vi måste ju tänka lite på imagen.
Nå väl, vi har i alla fall gjort hela två filmer på denna tur och det är små snuttar film på våra olika små stopp. Det är naturligtvis skiftande ”intressanthetsgrad” på inslagen men förhoppningsvis kanske du kan hitta något som är nytt för dig också. För att det inte ska vara allt för osammanhängande hittar du lite text nedan och till resten får du använda Google.
Den andra filmen handlar om sprit och vårt besök på Fjärås bränneri som gör en fantastisk Gin som vi tror att du kommer uppskatta. Om du nu dricker Gin dvs. Imorgon den 1:a juni finns Fjäre London Dry Gin att köpa på Systembolaget! Här är länk till destilleriet https://www.fjaregin.com/
Håveruds akvedukten som är en viktig del av Dalslandskanal färdigställdes 1868 av Nils Ericson, äldre bror till John Ericson. Nils insåg att Håveruds branta stup, lösa bergarter och starka ström krävde en akvedukt (istället för en vanlig sluss) alltså en bro på vilken vattnet (och båtar) leds i en lång ränna ovanför resten av forsen. Akvedukten och Dalslands kanal spelade stor roll för Sveriges infrastruktur eftersom de förenades med Göta kanal och det blev lättare ta sig emellan hamnar i både Östersjön, Vänern och rakt ut i havet på västkusten.
Fjällbacka är verkligen en Bohuslänsk idyll och här bor det 817 personer och första gången Fjällbacka omnämns var 1617 och då som ”Fieldbacke”. De följande seklen växte fiskeläget, sillsalteri och trankokeri startades och 1840 var Fjällbacka ett av Bohusläns livligaste fiskelägen. Under andra halvan av 1800-talet växte rederiverksamheten och grunden till den kom från ackumulerade förmögenheter från fiske och fiskfrakter under sillperioderna. På 1840-talet omnämns Fjällbacka som ett av Bohuslän livligaste fiskelägen.
Mitt i Fjällbacka ligger det 74 meter höga Vetteberget. Genom berget går Kungsklyftan (en av inspelningsplatserna av Ronja Rövardotter) som fick sitt namn efter Kung Oscar II besök 1886 och det är inte det enda celebra besöket Fjällbacka. Ingrid Bergman tillbringade mycket tid här och hennes aska spriddes i havet utanför och i Fjällbacka finns hennes staty. I Fjällbacka utspelar sig ju också Läckbergs deckare.
På Öland hittade vi naturreservatet Neptuni åkrar som är ett klapperstensfält vid kusten strax norr om Byxelkrok. Carl von Linné namngav området efter havsguden Neptunus.
Gustav II Adolf utkämpade ett av sina första stridigheter mot danskarna vid Kungsbron 1612, tjugo år och många slag senare stupade han vid Lützen 1632. Idag syns endast ett fåtal brovalv av den en gång så livligt trafikerade bron.
Så kul att ha sett Grimeton Radiostation! Den kom till efter att Sverige fick stora problem att hålla kontakt med omvärlden under Första Världskriget, i synnerhet över långa distanser. Då gick de flesta internationella telegrammen via kablar som var både sårbara och dyra att underhålla. Genom att bygga en trådlös ”storradiostation” skulle affärsuppgörelser och statsangelägenheter främjas och det var västerut man ställde siktet och 1924 togs stationen i drift.
Bohus fästning ligger ca två mil norr om Göteborg och det finns så mycket historia om denna fästning som var i bruk åren 1308-1786, några år därefter påbörjade rivningen. Bohus fästning byggdes för att stärka Norges dåtida sydgräns och har genom århundraden kontrollerats av Norge, Danmark-Norge och Sverige samt gett namn till landskapet Bohuslän.
Sverige hade i slutet av 1600 och i början av 1700-talet nästan monopol på tjära och beck, båda behövdes för att bygga fartyg på den tiden. Mycket av den svenska tjäran kom från Finland som då ingick i Sverige. Det fanns också ett Tjärhandelskompani som hade monopol på exporten fram till början av 1700-talet.
Inget nytt om båten.
Jeanette & Fredrik
Kul att du & farsgubben var på turne.
Jag har saknat era inlägg😁