Vi har en plan

Du kanske minns att vår ursprungliga plan var att segla den norra rutten hem och besöka bl a Grönland, sedan kom Covid-19 pandemin. Den planen skrotar vi nu dels för att i stater längre upp, t ex Rhode Island och Maine, så är det 14 dagars karantän om man kommer från en annan stat. Vi vet att USA håller på att öppna upp och även om det skulle bli helt öppet så tror vi inte att det kommer vara som vanligt. Lägg där till att Covid-19 inte försvunnit, och vår sjukförsäkring gäller bara för 90 dagar i USA och går därmed ut den 15 maj. Enligt vår tidigare plan skulle vi ta en kort resa till Kanada och därmed komma tillbaka till USA med 90 nya dagar och oförsäkrad i USA känns minst sagt ”risky”.

Att vi missar USA:s öst kust, Newfoundland, Grönland, Island och Färöarna tycker vi förstås är jättesynd, så har dem kvar på listan ”Länder att segla till”. Vi kanske skjuter på Patagonien, vi får se ”Sailing plans are written in the sand at low tide”.

Vi börjar bli klara med att fylla på våra förråd så att vi är bunkrade för att kunna segla hela vägen hem utan att behöva stanna och handla. Vi har börjat lagat mat och frysa in i portionspåsar.

Hur ser då planen ut?

Runt månadsskiftet börjar vi sakta röra oss norr ut för att gå i s.k. självkarantän vilket innebär minimal (ingen) kontakt med andra människor och inga besök i affärer.

Så i mitten på maj kommer vi vara helt säkra på att det inte finns någon Covid-19 ombord och då är vi redo för att ta oss an Atlanten.

Vi tar sikte på Bermuda som ligger 4–5 dygn ut i Atlanten och om vädret är bra och allt funkar så fortsätter vi utan att stanna. Då styr vi mot Azorerna som ligger ytterligare 12–14 dygn bort. På Azorerna kan vi stanna och vila och skulle vi behöva kan vi även proviantera och fylla diesel innan vi fortsätter 8–10 dygn till Europa, sedan är vi ju nästan hemma! Teoretisk är det väl 6–7 dygns segling kvar när vi kommer till engelska kanalen, men i Europa finns det hamnar där vi får komma in och vila.

Efter att vi lämnat USA:s östkust kan det hända att det är mer fördelaktigt pga. vindar att segla upp mot Skottland istället för mot Azorerna. Då kommer vi in norr om Skottland och det tar ca 22 dygn, det blir visserligen en kortare rutt, men vi får segla fler dygn utan stopp.

Vi hoppas naturligtvis på att det ser annorlunda ut i Europa när vi kommer så långt och att det finns många platser att stanna på. Oavsett var och hur länge vi stannar så förstår du att det kommer ta en stund att komma hem.

Till syvende och sist är det vädret som kommer att bestämma och du kommer kunna följa oss hela vägen med satellit tracking. Det håller även på att etableras en ”Predict Wind tracking” grupp där du kommer kunna följa flera segelbåtar som ska över Atlanten. Länkar och information om detta kommer lite senare.

Det är ganska båtar som är på väg över till Europa från olika ställen och vi tror att det är fler än vanligt. Det pratas om att man inte vill lämna sin båt i Karibien eftersom det är osäkert om och när man kan åka tillbaka till sin båt. En annan reflektion är att många av öarna/länderna i östra Karibien är mycket beroende av turism och den lär ju ha avstannat och frågan är när den kommer igång igen. Ländernas/öarnas ekonomi är inte lysande från början och får de ingen hjälp utifrån kommer det bli tuffa tider.

Försök till social distans på marinan

Jeanette & Fredrik

18 thoughts on “Vi har en plan

 1. Tråkigt att ni missar er ursprungliga plan, men då får ni segla tillbaka nytt race från GC?
  Spännande plan och behöver ni bunkra, tvätta o laga mat är ni välkomna! När ni närmar er hoppas vi Spanien har släppt de flesta restriktionerna. Igår fick vi gå ut 1 timme men Max 1 km från hemmet.
  Kramar 🤗

 2. Ojojoj, Eller sa kan ni komma hit och vi kan alla dra till Niagara Falls 15/5. 🤣🤣🤣

 3. Härligt med lite mer konkreta planer. Vi kommer att följa er nära, det vet ni 🙂 kul tycker även jag att vi förmodligen för träffas lite tidigare än planerat <3

  Själva väntar vi på att få besked om vi kan ta upp båten enligt plan (om än senare än planerat) i Lagos. Vi kollar även med några spanska marinor på fastlandet. Till dess så chillar vi vidare här på Ibiza där de börjar så sakteliga släppa lite på de rigorösa bestämmelserna. Vem vet…. om en vecka kanske vi t.o.m. kan ta en promenad tillsammans 🙂 Kramar från oss

 4. Om ni får mkt bra vind så kanske midsommar på Buskudden blir möjlig. Värdparet lovar en mkt god måltid!

 5. Härligt att ni också är på väg hem, vilket gäng vi blir som kan träffas i svenska skärgården framöver!!!
  Var rädda om er och hoppas ni kan njuta av seglingen hem

  Kram
  Carina & Conny
  Ultimo

 6. Jaha, där ser man. Som sagt seglingsplaner är sk….
  Ska bli kul och höra vad ni tyckte om översegling tillbaka. Ni kommer troligen hem till en välfylld skärgård. Inte som nu när Carina & Conny seglade uppåt 😁.
  Be safe!

  • Hej Berndt – Båten lämnar vi hos mäklaren i Henån eftersom den är till salu, så du får inte nöjet att segla ifrån oss med Conqubinen 🙂

 7. Oj oj, vilken resa hemåt. Se nu till att hålla er friska så att ni inte insjuknar ute till havs. Följer er självklart på vägen hem. Personligen så tycker jag att det blir jättekul att träffa er tidigare än planerat. Va rädda om er/ kramar

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.