Jorden runt på 74 dagar

Sedan sist har vi bland annat satt igång med vinterförberedelser så vinterdäck har åkt på och takbox är monterad. Nu börjar vi så smått bli redo för vintern och kvar på att göra listan är att plocka upp lite löv och införskaffa skidutrustning.

Det har också fiskats …
… och rensats så nu har vi sik och rom i frysen
En dagstur runt Nipfjället

I går söndag startade i vårt tycke världens tuffaste seglingstävling – Vendée Globe! Vad sägs om att segla jorden runt nonstop och dessutom helt själv utan någon som helst assistans från utomstående.

Vi hade en förhoppning om att vara i Frankrike i Les Sables d’Olonne och se starten, men ett virus kom emellan och det var inte läge att åka. Vendée Globe går av stapeln vart fjärde år och tar för de flesta ca 3 månader. 2016 vann Armel Le Cléac’h med båten Banque Populaire på ny rekordtid: 74d, 3tim och 35,46 sek. Det roliga i år är att 6 av de 33 tävlande är kvinnor, 2016 fanns inga på startlinjen.

Vi vill verkligen rekommendera en dokumentär på YouTube om Alex Thomson. Dokumentären, Relentless, handlar om när Alex 2016 försökte vinna Vendée Globe och bli den första icke fransman att vinna denna extrema seglingstävling. Bara inledningen i dokumentären förklarar på ett lysande sätt vilken otrolig bragd det är att ens deltaga i tävlingen!

Dessutom deltar vi själva i år i Vendée Globe som E-sport via Virtual Regatta som är en digital plattform där vi seglar virtuellt i realtid. Det vill säga att vi måste hålla koll på väder och vind och göra kursändringar och taktiska drag i realtid. Vädret är det verkliga vädret så det gäller att hänga med i prognoserna. Vi är dock inte ensamma, det är hård konkurrens ute på det digitala havet med över 400 000 deltagare och nästan 800 av dem är svenskar. Så nu vet du vad vi gör de närmaste månaderna förutom att åka skidor.

Senaste nytt från varvet är att Frankrike har stängt ner (Covid-19), men de får gå till jobbet så produktionen går enligt plan ännu så länge. Det som är roligt för oss nu är att vi behöver ta ställning till olika saker på båten som tex solpaneler och har nu beslutat om solpaneler på dog house och rufftak enligt bild.

Vi kommer att ha 630-650 W, bilden är från en Boréal 47.2 och där fick de ihop 520W.

Jeanette & Fredrik

One thought on “Jorden runt på 74 dagar

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.